Pengarah dan aktor veteran Imtiaz Khan dilaporkan telah meninggal dunia pada usia 77 tahun di kediamannya di Mumbai pada Isnin.

Berita itu disahkan oleh isterinya yang juga seorang aktres, Krutika Desai. Imtiaz turut meninggalkan seorang anak perempuan, Ayesha Khan, aktres yang mengumumkan persaraannya dari industri seni dua tahun lalu.

"Semuanya berlaku dengan begitu pantas sehinggakan saya sendiri bingung dengan perasaan saya. Imtiaz ada mengadu dia berasa sesak nafas dan doktor kami datang untuk melawat dia.

"Doktor telah memberikan beberapa ubat dan selepas itu, dia mengadu sakit di bahagian bahu pula. Doktor kemudiannya memberikan dia satu suntikan.

"Ketika saya kembali ke bilik selepas menghantar doktor pulang, Imtiaz memandang saya dan memberitahu dia akan pergi. Dia pergi dengan tenang," ujar Krutika yang dipetik dari Times of India.

Untuk rekod, Imtiaz merupakan adik kepada aktor Amjad Khan yang meninggal dunia pada 1992. Mereka juga merupakan anak kepada aktor Jayant Khan yang meninggal dunia pada 1975.

Imtiaz sering menjayakan watak-watak antagonis menerusi filem-filem 80-an. Antara filem yang dibintanginya ialah "Zakhmi", "Gang", "Yaadon Ki Baaraat", "Dharmatma", "Pyaara Dost" dan "Noor Jahan".

Layari berita Bollywood terkini di laman web www.bollylah.com dan laman Facebook kami.

(Sumber: Times of India)
(Sumber foto: The Indian Express)