Kerajaan India telah mengarahkan supaya semua panggung wayang di Delhi ditutup sehingga 31 Mac berikutan penularan wabak COVID-19 yang semakin meningkat.

Kenyataan itu telah dikeluarkan oleh Ketua Menteri Delhi Arvind Kejriwal yang menggesa supaya orang awam mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan penyebaran wabak tersebut.

"Semua panggung wayang di Delhi akan ditutup sehingga 31 Mac. Sekolah-sekolah dan kolej-kolej yang tiada peperiksaan berlangsung juga akan ditutup," ujarnya yang dipetik dari India TV News.

Dalam pada itu, Ketua Pegawai Eksekutif Carnival Cinemas Mohan Umrotkar berkata, pihak mereka mengambil berat tentang perkara itu dan menyokong langkah pencegahan wabak COVID-19.

"Semua kakitangan cawangan Carnival Cinemas di India telah diberi taklimat bagaimana untuk mengendalikan situasi itu jika berlaku kecemasan," tambahnya lagi.

Sehubungan dengan itu, filem-filem besar Bollywood seperti "Angrezi Medium" dan "Sooryavanshi" yang bakal ditayangkan bulan ini juga terpaksa ditunda ke tarikh yang baru.

Seperti yang diumumkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kadar kes yang dicatatkan di India sudah mencecah sebanyak 73 kes.

Baru-baru ini, WHO mengkategorikan penularan COVID-19 sebagai pandemik, merujuk kepada penyakit berjangkit yang merebak melalui populasi manusia dan merentasi kawasan luas hingga melepasi sempadan negara dan benua.

(Sumber: India TV News)
(Sumber foto: Times of India)