Penerbit filem ternama Bhushan Kumar telah mengesahkan bahawa pihak produksinya akan membikin sekuel bagi filem thriller jenayah "Raid" yang diterajui aktor Ajay Devgn.

Selepas ditayangkan pada 2018, filem itu berjaya menerima maklum balas positif para penonton dan pengkritik filem serta meraih kutipan pecah panggung kira-kira RM87.3 juta secara global.

"Kejayaan filem "Raid" membuktikan kepada kami bahawa penonton mahukan kandungan filem yang berkualiti. Kami, Ajay dan saya, bersama Kumar Mangatji (penerbit), sedang berbincang untuk menghasilkan sebuah francais filem besar susulan "Raid".

"Sekuel filem ini juga kini berada dalam proses penulisan skrip. Kami sentiasa ingin berikan para penonton filem-filem yang mempunyai kandungan bagus.

"Ia adalah tanggungjawab kami untuk memenuhi jangkaan penonton dari kolaborasi ini, terutamanya selepas kejayaan "Tanhaji: The Unsung Warrior".

"Kami janjikan usaha keras kami untuk memastikan pembikinan sekuel "Raid" berjalan dengan lancar," ujar Bhushan dengan lanjut menerusi laporan yang dipetik dari Cinema Express.

Walau bagaimanapun, melihat situasi pandemik COVID-19 dan Perintah Berkurung, proses penggambaran filem itu dijangka tidak akan bermula dalam masa terdekat.

Seperti filem sebelumnya, Ajay akan kembali menjayakan watak utama iaitu Amay Patnaik, yang memegang jawatan sebagai Timbalan Pesuruhjaya Cukai Pendapatan IRS.

Filem "Raid" dibikin berdasarkan kisah benar serbuan cukai pendapatan yang dilakukan oleh pegawai Jabatan Cukai Pendapatan di bawah pimpinan seorang pegawai Perkhidmatan Hasil India yang berani dan tegas pada tahun 1980-an.

(Sumber: Cinema Express)
(Sumber foto: EBuzz Pinterest)