Pembikin filem Rohit Shetty meluahkan rasa teruja apabila Kedutaan India di Bulgaria telah memberi penghargaan kepadanya pada Hari Kemerdekaan India (15 Ogos).

Berikutan itu, Rohit telah berkongsi satu klip video di laman Instagram miliknya, di mana dia menerima satu sijil penghargaan kerana sumbangan membawa masuk filem-filem serta produksi Bollywood di Bulgaria.

Ternyata filem-filem Bollywood yang dibawa masuk oleh Rohit telah membantu untuk meningkatkan lagi industri pelancongan di negara tersebut.

"Inilah yang dikatakan 'Kuasa Industri Filem India'. Tahun lalu, Bulgaria telah mencatatkan peningkatan sebanyak 23 peratus kedatangan pelancong India ke sana selepas filem "Dilwale".

"Saya berasa bangga dan berbesar hati kerana diberikan penghargaan daripada Kedutaan India di Bulgaria pada hari kegemilangan ini," ujarnya menerusi laporan yang dipetik dari Times of India.

Kebanyakan babak dari filem "Dilwale" 2015 yang dibintangi oleh Shah Rukh Khan dan Kajol telah difilemkan di Bulgaria dan selebihnya difilemkan di wilayah Goa, India.

Dalam perkembangan baru, Rohit kini sibuk dalam pembikinan filem aksi terbarunya berjudul "Sooryavanshi" yang menampilkan Akshay Kumar dan Katrina Kaif sebagai peneraju utama.

Filem terbitan Rohit dan Karan Johar itu turut menandakan kolaborasi pertamanya bersama Akshay dan ia dijangka akan ditayangkan di pawagam bermula 27 Mac 2020.

(Sumber foto: India Times gallery)

(Sumber artikel: Times of India)