Bergelar bintang paling terkenal Bollywood, semestinya Shah Rukh Khan mempunyai koleksi trofi juara pelbagai Anugerah Berprestij sepanjang menapak dalam industri perfileman.

Namun di sebalik semua kemenangan itu, Shah Rukh Khan telah membuat pendedahan bahawa dia pernah menawarkan wang rasuah untuk merangkul trofi Anugerah Aktor Terbaik Filmfare 1994.

"Apabila seseorang inginkan sesuatu, dia akan menjadi seorang yang teruk dengan berkata saya mahu ini, saya mahu itu, sebuah kereta, sebuah banglo, sama seperti sama menginginkan anugerah.

"Jadi saya rasa terlalu terdesak untuk menjuarai Anugerah Aktor Terbaik, kerana saya merasakan diri saya memang layak untuk memenanginya.

"Saya patut dapatkan anugerah ini pada tahun ini, dan atas keinginan itu saya menjadi seorang yang teruk.

"Saya berkata pada penyunting, saya seorang yang teruk, saya betul-betul mahukan anugerah ini tetapi jika encik mahukan wang, saya boleh bayar," katanya yang dipetik dari Desi Martini.

Biarpun penyunting itu telah menolak tawaran Shah Rukh Khan, namun tuah berpihak kepadanya apabila dia berjaya memenangi Anugerah Aktor Terbaik bagi filem "Baazigar" buat kali pertama.

Sehingga kini, Shah Rukh Khan telah memenangi sebanyak 15 buah Anugerah Filmfare bagi filem-filemnya seperti "Dilwale Dulhania Le Jayenge", "Dil To Pagal Hai", "Kuch Kuch Hota Hai" dan "My Name Is Khan".

Kali terakhir Shah Rukh Khan dilihat berlakon di layar perak adalah menerusi filem "Zero" dan bakal kembali menerusi filem "Brahmastra" yang turut dibintangi oleh Ranbir Kapoor dan Alia Bhatt.

(Sumber: Desi Martini)
(Sumber foto: Brown Girl Magazine)