Shakuntala Devi (1929-2013) terkenal sebagai "komputer manusia" kerana kemampuannya melakukan perhitungan panjang di kepalanya, dengan cepat. Salah satu contohnya berlaku pada tahun 1977, di Southern Methodist University di Dallas, di mana dia mengekstrak akar ke-23 dari angka 201 dalam 50 saat. Komputer Univac memerlukan masa 62 saat untuk melakukan perkara yang sama.

Kini, kisah hidupnya telah mengilhami filem berbahasa Hindi "Shakuntala Devi," yang bakal ditayangkan esok jam 9 malam di Astro Bollyone HD (saluran 251). Dibintangi oleh pelakon Bollywood veteran Vidya Balan sebagai Devi, filem ini diarahkan oleh Anu Menon dan menceritakan kisah hidup Devi dari perspektif puterinya, Anupama Banerji. Watak anak perempuannya dimainkan oleh Sanya Malhotra di dalam filem ini.

Berikut adalah lima fakta mengenai Devi yang mungkin anda tidak tahu.

1) Devi memegang Rekod Dunia Guinness untuk "Pengiraan Manusia Tercepat."

Dalam satu wawancara terkenal di BBC pada tahun 1950 (dibuat ulang dalam biopik), jawapannya terhadap soalan matematik dianggap tidak betul, sebelum hos kemudian mengakui bahawa sebenarnya, jawapan komputer itu salah, dan Devi betul.

2) Dia menggunakan kekuatan matematiknya untuk mempelajari astrologi.
Mungkin kerana minatnya dengan angka, Devi mencuba astrologi, yang sangat dihormati dalam budaya India. Dia juga menulis sebuah buku berjudul "Astrologi For You."

3) Dia menulis novel.
Pada tahun 1976, Devi pernah menulis sebuah thriller yang bertajuk "Perfect Murder." Ditulis sepenuhnya olehnya sendiri, kisah ini menerangkan apa yang berlaku apabila seorang peguam, yang didorong oleh keserakahan, memutuskan untuk membunuh isterinya untuk melarikan diri dari perkahwinan.

4) Dia pernah berusaha menempuh jalan masuk ke dalam politik.

Namun, kemasyhurannya tidak berubah menjadi undi, dan dia berada di tempat kesembilan, sementara Gandhi terus menang dan menjadi perdana menteri sekali lagi.

Memang seorang wanita dengan pelbagai bakat kan? Min memang kagum dengan semangat dan dedikasi Shakuntala Devi. Jangan lupa saksikan tayangan perdana filem ini dan ambil insiprasi darinya.

Untuk melanggan BollyOne HD, sila ke saluran 200. Hanya RM5 sebulan untuk menikmati tayangan perdana filem-filem baru Bollywood setiap hari Khamis. Memang berbaloi!